Тихи глас

Петар Николајевич Врангел – књига и двд

Врангел

Митрополит Венијамин, Иван Иљин, Александар Куприн Врангел

Превео: Мирослав Голубовић
Приредио: Никола Дробњаковић
Брош повез, формат А5, 88страна, isbn 978-86-87993-64-8, 2013. године

Избор текстова о Врангелу из угла духовника, философа и књижевника, његових савременика и пријатеља. Личности које трезвено и без лажне патетике говоре о трагичним догађајима после Октобарске револуције.

Данас Петар Николајевич Врангел почива у граду и земљи који су постали његова друга отаџбина, сахрањен је на Ташмајдану, у Руској цркви, у Београду.

Била је то до тада највећа међуратна сахрана у Краљевини.


Бити витез значи утопити своје мало „ја“ у Великом али свенародном, и потчинити своје лично заједничком спасењу. Љубављу вођен, жртвом се очишћујем. Жртвујем, али не посежем за туђим, надмећем се, али не завидим. Све за Отаџбину, све за Отаџбину.

Човек-витез уноси у сва своја дела дух истинске и убедљиве узвишености, дух неизједначавајуће правде и свагда доноси слабоме заштиту а зломе страх и трепет.

Овом духу служио је и покојни Главни командант, и Русија га је већ увела у пантеон својих националних хероја.

(Иван Иљин о Врангелу)


Врангел ДВД

Документарни филм Јего благородије барон Врангел

(dvd формат)

Режија: Бошко Милосављевић
Извршни продуцент: Владимир Бацковић
Наратори: Небојша Глоговац и Срба Милин
Продуценти: Марко Беатовић и Бошко Милосављевић

Документарни филм „Јего благородије барон Врангел“ приказује судбину последњег команданта беле армије, од рођења до смрти. Изузетно образован човек, пореклом из породице прибалтичких витезова, генерал Петар Николајевич Врангел био је до краја свог живота одан заклетви коју је положио руском цару и отаџбини.

Војник по сопственом избору, аристократа, ветеран из Руско – јапанског и Првог светског рата, где се истицао и храброшћу и командном вештином, постао је вођа добровољачке армије. Такозвани „Бели“, борили су се против све веће армије бољшевика. На крају, након смрти Лавра Корњилова и адмирала Колчака, те оставке генерала Дењикина – Врангел постаје командант остатка Беле армије на Криму. Када је, после вишемесечних борби, постало јасно да је повлачење неизбежно – управо Врангел организује „Кримску евакуацију”. Готово стотину и педесет хиљада људи напушта Русију. Велики број њих, на челу са Врангелом, нашао се у нашој земљи. Управо ту почиње једна од најзанимљивијих прича из наше модерне историје, историје двадесетог века…

About the author

админ