Новости Промоције

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ И ФИЛМА „АРСЕН, КАРАЂОРЂЕВИЋ“ У НОВОМ САДУ

Арсен, Карађорђевић

У понедељак, 9. марта, у Руском центру Гимназије Јован Јовановић Змај, Златне Греде 4 у Новом Саду,  у 19.00 одржаће се промоција књиге и документарног филма „Арсен, Карађорђевић“

Мурал Арсен Карађорђевић

Од аутора филмова ,,Били једном Калмици у Београду“ и ,,Јего благородије барон Врангел“ стиже нова интригантна филмска прича.Једноставног имена, са зарезом који је, изгледа, мали омаж Милошу Црњанском – ,,Арсен, Карађорђевић“. И заиста, главни лик овог документарног приказа подсећа на храбре српске хусаре, које је наш највећи писац феноменално описао у својим ,,Сеобама“.Али, за разлику од књижевних ликова – кнез Арсен је постојао, и у стварности егзистирао као лик из најузбудљивијих авантуристичких романа.

Продуценти филма , Милан Кићевац и Владимир Бацковић, копродуцент Марко Беатовић и редитељ Бошко Милосављевић упустили су се у конструисање документарне приче о једној од најконтроверзнијих личности наше новије историје.Оскудни подаци на интернету, мали број фотографија и два позната снимка (тако је изгледало) – то је била почетна позиција у раду на овом филму.Уз велику помоћ Драгомира Ацовића, Бранка Богдановића, Драгана Рељића и многобројних истраживача, а на првом месту људи из разнородних архива у нашој земљи и иностранству – екипа је прикупила значајан и јако квалитетан материјал.Посебно треба поменути Југословенску кинотеку, због фантастичних снимака који су пронађени, и који су због свог изузетног квалитета такође нашли место у овој сторији.Веома је важна и сарадња са академиком САНУ, Драгољубом Живојиновићем, који је објаснио неке врло сложене околности у којима се налазио унук вожда Карађорђа, српски кнез необичне и бурне судбине.

Филм ,,Арсен, Карађорђевић“ кроз научно – популарни приступ осветљава судбину брата краља Петра и оца принца Павла.Овај релативно непознат човек, који је живео на раскрсници два бурна века, био је космополита, авантуриста, дуелиста од кога су стрепели, и заводник који је сломио срце једној од најлепших и најбогатијих жена Петрограда.

Дипломата, али пре свега ратник, ванредно неустрашив борац – био је припадник француске Легије странаца.Потом се борио и у редовима козачке коњице, а постао је и генерал руске војске.Био је комадант једине српске коњичка дивизије у Балканским ратовима, а у Првом светском рату поново је ступио у руску коњицу. Уз кнеза Арсена, филм прати и сегменте живота Николаја Другог Романова, финског државника Карла Густава Манерхајма, црногорског књаза Николе, Александра Керенског, краља Петра….

Ово остварење је необично важно и јер ће шира јавност први пут имати прилику да види фотографије које илуструју живот главног јунака, из Архива Југославије и Архива Србије, као и из неколико приватних збирки.Такође, први пут ће јавно бити презентовани и поједини снимци српског кнеза – као и неких других врло знаменитих историјских личности и догађаја.

Погледајте ко је био Арсен Карађорђевић – неустрашиви ратник чији су двобоји и љубавне афере служиле петроградској штампи да подигне тираж, легионар, један од најодликованијих српских официра, човек који је обележио прелаз из деветнаестог у двадесети век као једно веома опасно али и невероватно романтично време…

Арсен, Карађорђевић

Извор: Руски центар Нови Сад

About the author

админ